Nieuwe UK begrotingsplan: verdere inzichten inzake einde UK non-dom regime en verhoging meerwaardebelasting

Nieuwe UK begrotingsplan: verdere inzichten inzake einde UK non-dom regime en verhoging meerwaardebelasting

Met verwijzing naar ons eerder artikel inzake de mogelijke afschaffing van het UK non-dom regime (dd. 27 augustus 2024), is er recent meer duidelijkheid gekomen over de concreet te verwachten aanpassingen. Met name werd de toekomst van het regime besproken in het nieuwe Britse begrotingsplan. Daarnaast verschaft het begrotingsplan ook verdere inzichten inzake de Britse meerwaardebelasting.

UK non-dom regime

Einde juli konden reeds verschillende aanpassingen / beperkingen van het regime nagelezen worden in een gepubliceerde beleidsnota (zie “Einde van het UK non-dom regime: belangrijke inzichten vanuit de recente beleidsnota”). De aanpassingen, zoals beschreven in het recente begrotingsplan, sluiten hiermee grotendeels aan, mits enkele wijzigingen inzake overgangsmaatregelen en de erfbelasting voor bestaande trusts. Wat betreft de inwerkingtreding van het vernieuwde regime, werd bevestigd dat deze gepland staat vanaf 6 april 2025.

Hieronder worden de meest relevante aanpassing van het regime samengevat.

Inkomsten- en meerwaardebelasting:

  • Het bovengenoemde “domicile”-criterium zal voortaan niet meer relevant zijn in de bepaling van de al dan niet belasting van het wereldwijd inkomen. Het principe van belasting op “remittance basis” wordt verlaten. Zodra men in het VK woonachtig is, wordt men belast op het wereldwijd inkomen.
  • Het begrotingsplan bevestigt de terugschroeving van de termijn voor toepassing van het regime van 15 naar vier jaar. Met andere woorden, zullen de buitenlandse inkomsten en vermogenswinsten voortaan enkel gedurende de eerste vier jaar na emigratie worden uitgesloten van belasting in het VK (ongeacht of deze hiernaar worden overgebracht).
  • Eveneens bevestiging in het begrotingsplan wat betreft de afschaffing van de “protected settlement" regels (zowel voor nieuwe als bestaande trusts). Algemeen leidt dit ertoe dat oprichters van trusts belasting zullen moeten betalen over alle inkomsten en winsten binnen de trust (uiteraard na bovengenoemde overgangsperiode van vier jaar).
  • Wat betreft de mogelijkheid om te genieten van een (beperkte) step-up op vlak van aanschaffingswaarde in het kader van meerwaardebelasting, is bij deze verduidelijkt dat het ijkingspunt hiervoor wordt vastgezet op 6 april 2017 (zie ook hieronder inzake aanpassingen van de Britse meerwaardebelasting).
  • Tot slot zijn er bij deze ook meer details beschikbaar voor de toepassing van de zogenaamde “Temporary Repatriation Facility” (i.e. mogelijkheid voor non-doms om de in het buitenland opgebouwde inkomsten en vermogenswinsten (die tot nu toe niet belast zijn geweest in het VK) onder een verlaagd tarief naar het VK over te dragen). De duur van deze faciliteit zal drie jaar bedragen. Een vlak tarief van 12% zal van toepassing zijn voor overbrengingen uitgevoerd vanaf 6 april 2025 tot en met 5 april 2027. Het tarief wordt verhoogd naar 15% voor overbrengingen vanaf 6 april 2027 tot en met 5 april 2028.

Erfbelasting

  • In lijn met de eerdere beleidsnota bepaalt het begrotingsplan dat de Britse erfbelasting, gedurende de eerste 10 jaar van Brits fiscaal inwonerschap, slechts zal worden geheven over de goederen die zich bevinden in het VK. Na 10 jaar inwonerschap is de Britse erfbelasting van toepassing op het wereldwijde vermogen van de overledene. Bovendien kan de Britse erfbelasting ook nog toepassing vinden na eventuele emigratie uit het VK (zgn. “tax tail”). De duur van deze “tax tail” werd verder gepreciseerd in het begrotingsplan. Een verlenging van de toepassing van de Britse erfbelasting zal gelden voor drie jaar voor personen die inwoner waren in het VK voor 10 tot 13 jaar gedurende de voorbije 20 jaar. Voor personen die langer inwoner waren van het VK dan 13 jaar wordt deze termijn verlengd met telkens een jaar per jaar extra inwonerschap bovenop de 13 jaar. De periode bedraagt echter (maximaal) 10 jaar voor personen die gedurende 20 jaar of meer inwoner zijn geweest van het VK. Belangrijk om op te merken is dat voor de berekening van deze “tax tail” eveneens rekening wordt gehouden met de jaren van inwonerschap voor 6 april 2025.
  • Er werd eveneens verdere duiding gegeven inzake het einde van het gebruik van zogenaamde “Excluded Property Trusts” (i.e. trusts waarmee niet-Britse situsgoederen werden aangehouden en waarover geen Britse erfbelasting gold). Twee verschillende regimes worden geponeerd om deze trusts binnen de Britse erfbelasting te laten ressorteren. Belangrijk om op te merken dat beide regimes ook gelijktijdig van toepassing kunnen zijn.
    1. Zogenaamde “10 Year Charging Regime”: trusts zullen worden belast over (maximaal) 6% van hun waarde (i) op elke 10-jarige verjaardag van de oprichting van de trust en (ii) wanneer kapitaal wordt uitgekeerd uit de trust.
    2. Zogenaamde “Gift with a Reservation of Benefit”-regels: wanneer de oprichter van een trust een langdurige inwoner van het VK is (i.e. voor meer dan 10 belastingjaren in het VK is gebleven), zullen wereldwijd alle trustvermogens worden beschouwd als het vermogen van de oprichter bij zijn overlijden voor doeleinden van Britse erfbelasting. Deze regels zullen niet van toepassing zijn op trusts die voor 30 oktober 2024 zijn gefinancierd door niet-UK inwoners, behalve voor activa in het VK.

Meerwaardebelasting

Inzake meerwaardebelasting bepaalt het begrotingsplan een algemene verhoging van de toepasselijke belastingtarieven, hoewel deze wel lager blijven dan wat eerder werd verwacht.

Kort samengevat werd vanaf 30 oktober 2024 het lagere algemene tarief van de meerwaardebelasting verhoogd van 10% naar 18%. Het hogere algemene tarief van 20% werd verhoogd naar 24%.

Eveneens met onmiddellijke ingang (i.e. 30 oktober 2024), werd een nieuwe antimisbruikbepaling ingevoerd, die van toepassing kan zijn op onvoorwaardelijke contracten die vóór 30 oktober 2024 werden gesloten maar nog niet zijn voltooid. Dergelijke contracten kunnen onderhevig zijn aan de nieuwe hogere meerwaardebelasting-tarieven indien (i) de partijen het contract vroegtijdig zijn aangegaan met als doel een fiscaal voordeel te behalen inzake meerwaardebelasting en (ii) ingeval het gaat over verbonden partijen die het contract hebben gesloten, er geen valabele economische redenen kunnen worden weerhouden voor de contractsluiting.

Wat betreft de winst op carried interest, zal deze vanaf 6 april 2025 worden belast tegen een nieuw vast tarief van 32% (daar dit voorheen 18% of 28% was).

Wij volgen in dit kader alle wetgevende initiatieven op de voet en zullen hier uiteraard over berichten zodra er ontwikkelingen zijn. Het is aangewezen om uw fiscale situatie als non-dom opnieuw te laten evalueren, en zo nodig te optimaliseren in het licht van eventuele wijzigingen in de regelgeving.



Terug naar overzicht
Icon nieuwsberichten

Gerelateerde nieuwsberichten

Einde van het UK non-dom regime: belangrijke inzichten vanuit de recente beleidsnota

Op 29 juli heeft de nieuwe Britse regering een beleidsnota gepubliceerd waarin wijzigingen aan het non-dom regime verder worden verduidelijkt of aangepast. De beleidsnota geeft een beeld van wat de personen die nu of in de toekomst onder het non-dom regime vallen, kunnen verwachten en wanneer deze…

Lees meer

Afschaffing van het ‘non dom-regime’ in het Verenigd Koninkrijk. What’s next?

In het Verenigd Koninkrijk kondigt men aan met ingang van 6 april 2025 de speciale belastingstatus voor ‘niet-gedomicilieerde personen’ af te schaffen, nieuws dat als een bom inslaat! Er wordt een alternatief (zogenaamd eenvoudiger) regime geïntroduceerd, dat slechts van korte duur is. Op heden kunn…

Lees meer